Thursday, August 23, 2007

Jejak Makam Nabi Sulaiman a.s

Makam Nabi Sulaiman a.s di Sirfa, Karak. Lokasi ini dikatakan tempat Nabi Sulaiman
bermukim dan beberapa tempoh masa.


Selepas melalui tanah Shihan, van mula bergerak menuju ke perkampungan Bani Hamaidah iaitu Faqu'a, Imra', Shahtur dan terus ke Sirfa.

Petang itu aku bersama 7 sahabat yang lain mengembara ke tanah Sirfa yang meninggalkan catatan sejarah tempat permukiman Nabi Sulaiman a.s.

Sirfa yang jauh dari kekusutan bandar amat menenangkan hatiku.

Anak-anak kecil berlari riang di hadapan rumah yang daif.
Cuaca yang panas dibantu oleh angin yang nyaman memberi kelegaan kepadaku.

Dataran Jabal Shihan yang luas menempatkan beberapa daerah kecil dan Sirfa berada di dalam daerah Abdullah Rawahah. Pemandu kami, Eidd Khiryeh turut berasa gembira pada petang hari tersebut kerana ia merupakan pengalaman pertama beliau menjejaki daerah tersebut.

Aku sudah kali ke 5 menjejaki Sirfa untuk ke makam Nabi Sulaiman. Kali pertama ketika bersama sahabat arab Yusuf Qatatnah, kedua ketika program Jelajah Tawan Jordan 2004, ketiga semasa program Jejak Makam Sulaiman anjuran KEMBARA 2005 dan kali terakhir aku tiba disitu sebelum petang hari tersebut ialah ketika program Jejak Rasul pada Jun 2006.

Setelah mengambil simpang kecil dari kampung Sirfa, van yang dipandu oleh Eid terus membawa kami ke kawasan berbukit untuk menuruni curam ke makam Nabi Sulaiman a.s.

Jalan curam menuruni bukit untuk ke tapak makam. Kelihatan dataran lembah dan
laut mati yang berdekatan dengan kawasan makam.


Kali ini perjalanan menjadi lebih mudah. Pada pengembaraan yang lalu, semua terpaksa berjalan kaki menuruni curam untuk ke makam dan kemudian mendaki bukit yang agak tinggi untuk kembali ke jalan bertar. Tetapi pengembaraan kali ini menjadi mudah apabila kerajaan Jordan telah menghadiahkan jalan tar di kawasan tersebut dan van boleh terus melalui jalan tersebut hingga ke kawasan makam.

Kami selamat tiba di kawasan makam nabi sulaiman dalam keadaan kesan binaan lama di situ sedang dijalankan kerja-kerja pemeliharaan dan pemuliharaan.

Bersebelahan dengannya terdapat khemah dari kain guni kepunyaan para pekerja projek tersebut.

Sejarah melalui sumber lisan zaman berzaman menyatakan kawasan tersebut dikatakan tempat Nabi Sulaiman a.s menetap untuk beberapa ketika. Di situ terdapat sebuah pokok berusia ribuan tahun (pokok itu telah mati) dan sebuah binaan lama yang dipercayai dibina oleh Nabi Sulaiman a.s.

Penguasaan kerajaan Nabi Sulaiman a.s berpusat di Baitulmuqadis. Jarak dari Baitulmuqadis dengan Sirfa hanya 82 km. Dan jarak Wadi Nimil di Asqolan yang turut menjadi kawasan utama pemerintahan Nabi Sulaiman a.s terletak kurang 100km dari Sirfa. Dan Sirfa berada di bukit-bukit lembah berjiran dengan Laut Mati yang dimiliki oleh Jordan dan Palestin ketika ini.

Makam yang dimaksudkan ialah tempat berhenti bukannya makam seperti maksud bahasa melayu iaitu kubur yang mempunyai jasad. Makam berasal dari perkataan arab Qoma bermaksud berdiri dan Maqom bermaksud tempat berdiri/tempat berada.

Gambar kenangan bersama Habiss Abu Rumman. Dia menjemput untuk bermalam di khemahnya
sebelum 1 Ramadhan. Nombor telefon sudah di ambil. Jika ada kesempatan masa ingin bermalam
di khemahnya bersebelahan makam nabi sulaiman a.s


Di makam tersebut aku berkenalan dengan Habiss Abu Rumman (berasal dari As-Salt), orang yang bertanggungjawab menguruskan projek pemeliharaan dan pemuliharaan kawasan tersebut.

Menurutnya, beliau bertugas di bawah Lajnah (Biro atau pertubuhan) yang dinamakan Lajnah Hashimiah yang dinaungi oleh kerajaan Jordan. Lajnah ini bertanggungjawab mengurus, memelihara, memulihara seluruh kawasan-kawasan sejarah Islam di Jordan. Ia termasuk makam-makam para anbiya', para sahabat dan lokasi sejarah Islam yang lain seperti kawasan peperangan dan sebagainya. Lajnah Hashimiah membelanjakan wang yang sebegitu banyak untuk projek-projek ini.

Aku memuji sikap kerajaan Jordan atas kesedaran mereka membangunkan tempat-tempat sejarah sebegini. Berbeza dengan di Mesir, Syria dan lain-lain yang tidak mengambil peduli untuk menjaga dan memelihara tempat-tempat sejarah sedemikian.

Walaupun berkemungkinan ia adalah pendapat sejarah yang lemah mengatakan di situ salah satu tempat Nabi Sulaiman a.s pernah menetap, namun ia tetap menjadi sumber sejarah lisan zaman berzaman.

Yang pasti, bumi Jordan, Mesir, Iraq, Syria, Lebanon, Turkey, Saudi Arabia, Yemen merupakan bumi para anbiya'. Di sinilah para anbiya lahir, menetap dan wafat. Dan di bumi ini mereka menyampaikan dakwah mereka kepada umat manusia.

Tidak mustahil setiap inci tanah pernah mereka tiba di bumi barakah ini.

Wallahu'alam.

Aku bersama rakan-rakan lain yang turut serta menjejaki lokasi sejarah Nabi Sulaiman a.s dari kiri : Taufik (Penang), Yusof (Selangor- Student Perubatan Odesa University, Ukraine), Afifuddin (Kedah), Termizi (Penang), Ifwat (Terengganu), Mutazam (Perak-Member sejak Secondry School) dan aku
Tiada dalam gambar : Mazlan (Perak)

8 komen:

loveujordan said...

makam nabi sulaiman .... tak sangka bumi karak banyak kesan sejarah nabi-nabi... wah bestnya dapat bermalam di khemah tu nanti...raya kat jordan ke ??

hazimin said...

salam
makcik ina,

xtahu jalan dah siap terus ke makam kalau tak sure dah bawa makcik n famili ke makam tue minggu lepas..

raya dimalaysia InsyaAllah. dah 7 tahun beraya kat rantau asing..tahun ni kena usahaa raya di malaysia..:)

guli guling said...

cantik sungguh pmandangan kat situ...truk sgt ke jalan nye...nnt leh la cadangkan kat lajnah hashimiah tu suh wat jalan lelok hehehe...leh la gi makam nabi sulaiman tu kalo ade rehlah2 yang d anjurkan :)

Ustaz Munn said...

1st pic...lawe nyer...
ade mase bole tunjuk...hehehhe

hazimin said...

salam guli guling..
dulu jalan dia mmg teruk..semua yg ke situ mesti turun bukit dan daki semula bukit utk sampai ke kawasan makam..tp skrg dah siap jalan tar sampai ke makam. so, semua xpayah turun naik bukit lagi..

hazimin said...

salam ust munn..
indah bumi ciptaan Allah..
boleh..pakat2 ngan 8-9 org budak irbid dtg sini sblm ramadhan..boleh bawak jalan pusing karak..

guli guling said...

adoi,jelesnye dah ada jalan tar pai kat makam tu trus...

KMN Network said...

menarik....perkara yg perlu kita ketahui....salam singgah ke blog saya