Wednesday, June 20, 2007

xpdc Turkey- episod III

Sariyalan, Bursa

Selasa 12 Jun- Istanbul ke Bursa
1.30 petang baru dapat bergerak dari Istanbul ke Bursa. Buang masa setengah hari di Istanbul. Masalah bas nak ke kawasan SultanAhmet telah menyebabkan masa terbuang begitu sahaja. Perjalanan dari Istanbul terus ke pekan kecil Ekihisar dan dari situ kami menaiki feri ke Topcular di sebarang laut marmara.

Sebelum berlepas ke Topcular semua peserta terlebih dahulu lunch di Ekihisar. Rata-rata dari peserta lelaki pekena sandwich kebab (daging) yang disifatkan oleh Muneer antara makanan di Turki yang paling sedap dia pernah makan. Sejam jugak ambil masa di Ekihisar untuk semua selesai makan.

Cadangan awalnya nak beli dan makan atas feri. Tapi memandangkan semua dah lapar, siap sahaja sandwich terus 'bantai' kat situ juga. Aku pun begitu jugak la..hehe. Kecuali Hadi yang masih setia untuk makan atas feri. Sebab tu bila naik sahaja feri mula-mula memang tak nampak Hadi. Sure time tue dia ada kat port baik punya 'layan' sandwichnya.

Kami bergerak ke Topcular sekitar Jam 4.00 petang. Bas dikenakan bayaran 75 YTL. Dari Topcular kami terus ke Yalova dan tiba di Bursa sekitar jam 7 malam. Kami solat Jamak Takhir di Masjid EmirSultan. Menurut penduduk tempatan, masjid tersebut diberi nama bersempena nama sahabat nabi yang dikenali sebagai Emir Bukhari (tidak pasti kesahihannya). Makam Emir Bukhari terletak di dalam masjid tersebut.


'Tragedi' 12 Jun :)
1. Abu Uday kena saman sebab 'langgar' laluan Tol Automatik. Kena saman 275 YTL..

2. Peserta dapat hotel macam 'ghost house' hehe
.

Rabu 13 Jun

Pagi hari di Bursa kami telah menaiki Teleferik Cable Car menuju ke Uludag (Great Mountain). Tiba di Perhentian Teleferik Bursa, pengunjung punyala ramai. Dalam hati aku cakap sure 2-3 jam gak ni baru dapat naik ke atas. Setelah beli tiket dengan nilai 5YTL setiap seorang semua geng xpdc beratur di laluan untuk masuk ke Cable Car. Sejam setengah amik masa untuk kumpulan pertama xpdc (lelaki) naik ke perhentian pertama setinggi 1640m di Kadiyayla.

Setelah semua berkumpul di Kadiyayla masing-masing ada aktiviti tersendiri. Aku menuju ke sebuah aliran paip air mineral untuk menikmati kesegaran air mineral bukit disitu. Sahabat-sahabat lain ada yang bermain bola, ada yang berlari-lari, ada yang melompat-lompat, ada yang naik kuda, ada yang gi camping makan-makan sekali ngan makcik-makcik Turki, ada yang bersendiri di area hutan pine, macam-macam kerenah ada.

Hampir sejam di Kadiyayla kami bergerak menuju ke Sariyalan iaitu perhentian terakhir kami di puncak Uludag setinggi 19++m. Di Sariyalan semua pakat dok shopping beli souvenir. Lama jugaklah geng xpdc ambil masa kat sini. Setelah selesai membeli souvenir, ramai dari geng xpdc bergambar kenangan dengan latarbelakang pokok-pokok pine yang mengkagumkan.


Pemandangan bandar Bursa dari atas Cable Car
Bursa merupakan bandar kerajaan Turki Uthmaniah telah diasaskan



Kenangan di Kadiyayla, near Uludag, Bursa

3.00 petang.
Baru semua dapat berkumpul untuk turun semula ke Bursa. 4.30 petang kami tiba di Yesil Camii (Yesil bermaksud hijau). Masjid hijau dibina dengan kombinasi binaan Seljuq dan Iran. Kehalusan seni mozek dan ukiran di dalam masjid ini amat menakjubkan. Ramai juga pelancong-pelancong bukan Islam datang ke masjid ini untuk melihat kesan tinggalan yang hebat tersebut. Selepas menziarahi Yesil Camii semua peserta berjalan kaki menuju ke Heykel iaitu pusat bandar Bursa. Berdekatan Heykel terdapat kompleks dan masjid Orhan Ghazi, Kozahan (Pasar Sutera), Ulu Camii Bursa dan Grand Bazaar Bursa.

Masjid Orhan Ghazi telah dibina pada tahun 1339. Orhan Ghazi merupakan pemerintah kerajaan Turki Uthamaniah kedua selepas Osman Ghazi. Makam kedua-dua pemerintah awal Uthmaniah ini terletak di sebuah kawasan bernama Tophane di bandar Bursa. Namun kedua-dua makam tidak dapat diziarahi kerana kesuntukan masa.

Ulu Camii Bursa pula merupakan masjid terbesar di Bursa yang dibina pada tahun 1399. Masjid ini dikukuhkan dengan 12 tiang utama dengan bahagian mimbarnya kini sedang dibaiki (pemuliharaan). Dibahagian tengah masjid dihiasi dengan air pancut yang memberikan lagi keindahan dan ketenangan dalam masjid.

Kozahan pula merupakan pasar sutera sejak tahun 1491 lagi. Bangunan Kozahan yang kekal ada sehingga ke hari ini telah dibina oleh Sultan Beyazit II. Ketika perdagangan sutera dari China melalui Silk Road, pedagang akan terus melalui jalan Karavanserai dan berakhir di Bursa. Jadi Bursa merupakan tempat terakhir perhentian perdagangan sutera dari China suatu ketika dahulu.

Jam 8.00 malam bas bergerak untuk menuju ke Adana sejauh 900km. Perjalanan malam tue membuatkan aku cukup letih sebab terpaksa berjaga untuk jadi penunjuk jalan. Kalau aku tertido, sesatlah bas.

Malam tue bas melalui jalan lama untuk ke Ankara. Bus melalui Inegol ke Eskisehir ke Polatli dan terus ke Ankara dari Ankara menuju ke Aksaray-Pozanti dan terus ke Adana. Kami semua berhenti solat di Aksaray dan sempat lelap sekejap di masjid.
Ketika sampai di Adana, aku kena berhati-hati pada ketika itu melihat signboard untuk masuk ke Adana. Jika tersilap susur keluar, ia akan melambatkan lagi perjalanan ke lokasi sejarah pertama yang ingin dilawati pagi itu.

Ini adalah kerana untuk masuk ke Adana ia terdapat 3 susur keluar iaitu Adana Bati, Adana Kuzey dan Adana Dogu. Adana merupakan bandar keempat terbesar di Turki dan terbahagi kepada Utara, Timur dan Barat. Kuzey bermaksud utara, Bati bermaksud Barat dan Dogu bermaksud Timur. Pagi itu bas mesti keluar ke Adana Kuzey untuk menuju ke Pusat Bandar Adana yang menempatkan kesan sejarah yang kami perlu ziarah pagi hari tersebut.

Di awal perjalanan dari Bursa ke Ankara, aku dan Zaid adakan sedikit slot kuiz di dalam bas dengan menyediakan hadiah berupa coklat Ulker untuk 12 orang pemenang. Sememangnya kuiz malam itu dikuasai oleh pelajar perempuan.. Sememangnya mereka ingat kuat fakta atau mereka cukup rajin menulis maklumat-maklumat tempat lawatan dari penerangan yang aku dah buat dan hasil bacaan mereka.

Sehingga soalan fakta seperti Bilakah tahun masjid Orhan Gazi dibina. Boleh jawab dengan tepat (1339).

Peserta lelaki pun tak kurang hebatnya. Terutamanya soalan-soalan yang bertanyakan tentang bahasa turki. Apapun tahniah untuk semua. Bila dapat jawab soalan-soalan kuiz tue tanda korang semua nak pengetahuan dan ilmu dalam rehlah. Bila ditanya, boleh dan mudah menjawab. Mabruk!

Khamis 14 Jun
Pagi yang meletihkan (tambah dengan cuaca panas). Kami menghabiskan separuh hari di Adana. Tempat yang telah diziarahi ialah Roman Stone Bridge, Ulu Camii Adana yang telah dibina oleh RamazanOglu, Madrasah RamazanOglu, Yag Camii dan Great Clock Adana.

Mimbar di Ulu Camii Adana. Menggabungjalinkan senibina
Mamluke dan Turkish-Ottoman

Ulu Camii Adana
Menggabungjalinkan senibina Mamluke, Seljuq dan Uthamaniah. Mula dibina oleh RamazanOglu Halil Bey pada 1513 dan siap dibina ketika zaman Pili Mehmet Pasa. Masjid ini merupakan binaan bangunan tertua di Adana.

Ketika gempa bumi pada 27 Jun 1998, masjid ini telah mengalami kerosakkan dan telah dibaiki semula. Di dalam masjid ini terdapat beberapa makam Sultan/Gabenor Adana yang ditempatkan di dalam bilik bawah tanah. Mereka ialah RamazanOglu, HalilBey, Pili Mehmet Pasa dan MustafaBey

Roman Stone Bridge
Titi batu yang merentasi Sungai Seyhan ini telah dibina oleh Hadrian (76-138M) dan dibaiki oleh Maharaja Justinian ketika era Byzantium.

Madrasah RamazanOglu
Terletak bersebelahan Ulu Camii. Ia juga merupakan kompleks Ulu Camii. Menempatkan bilik-bilik darjah untuk pengajian Islam dan terdapat tempat mengambil wuduk berhadapan pintu masuk madrasah.

Great Clock Adana
Dibina pada tahun 1881.

Yag Camii
Dibina pada tahun 1501.

Setelah selesai ziarah di Adana, kami sarapan Tavuk Doner di restoren berhampiran Yag Camii yang disifatkan oleh peserta xpdc syabab antara sarapan yang paling sedap.. (ntah betoi ke muja). Setelah selesai makan, semua bergerak menuju ke bas yang jaraknya 1km dari restoran tempat kami sarapan.

Kami tiba di Antakya lewat petang tersebut disebabkan hal kat bawah nih...
1. Bas tukar minyak hitam di Adana.
2. Abu Uday terlajak nak pegi ke Gaziantep. Terlepas susur keluar highway nak ke Antakya. Dia terlajak ke Osmanli sehingga nak sampai di Nur Dagi. Hampir 120km juga. Yang 'menariknya' highway ada U-turn. (Bagusla..kalau tak jenuh nak sampai susur keluar lain dan patah balik semula). Disebabkan dia terlajak, dia kerugian disel hampir 80 YTL.

6.00 petang tiba di Antakya dan terus check-in hotel (Hotel Saray) yang terletak betul-betul di tengah pusat bandar Antakya. Bersebelahan Ulu Camii. Petang itu aktiviti bebas. Ada peserta sudah berjalan-jalan di pekan Antakya petang itu dan ada sebahagian peserta syabab menuju ke Harbiye untuk mandi air terjun. Perjalanan Antakya ke Harbiye menaiki Dolmus (van awam) memakan masa setengah jam juga (hanya peserta yang pergi tahu kisah seterusnya, orang lain tak boleh tahu..hehe).

Malam tue semua peserta dinner Lahmacun. (Roti dengan daging dikisar) Kemudian di panaskan di dalam oven). Sebelum tue ramai dah yang pekena nasi kat bandar Antakya.

Jumaat 15 Jun

Pagi di Antakya kami ziarahi Makam Habibinajjar (kisah Ashabul Qaryah di dalam Surah Yassin mulai ayat 13 hingga 28). Ringkas kisah di dalam ayat tersebut bagaimana dikisahkan di dalam Al-Quran bahawa 2 orang rasul diutuskan ke sebuah kampung lalu mereka mendustakannya. Kemudian dikuatkan (2 rasul tersebut) dengan rasul ketiga dan mereka tetap mendustakannya.

Mereka mengatakan bahawa rasul-rasul yang dihantar juga adalah sama seperti mereka dan mengatakan bahawa rasul yang diutus hanyalah berdusta. Ketikamana rasul-rasul itu diancam, datanglah seorang lelaki dari hujung bandar dengan berlari dan memberi nasihat kepada kaumnya agar mengikuti ajaran rasul yang telah diutuskan.

Mereka tetap tidak mahu menerima ajaran rasul-rasul tersebut. Lalu Allah telah menghapuskan mereka sepertimana Firmannya di dalam ayat 28 yang bermaksud:

" (Kebinasaan mereka) hanyalah dilakukan dengan satu pekikan (yang dashyat), maka dengan serta merta mereka semuanya senyap sepi- tidak hidup lagi".

Kami juga menziarahi Makam Nabi Yahya dan Nabi Yunus a.s di masjid yang sama. Setelah itu kami melawat Ulu Camii Antakya dan mengakhiri lawatan di Antakya pagi itu sekaligus menamatkan lawatan untuk xpdc Turkey pada kali ini.

11.00 pagi
Bas bergerak menuju ke Cilvegozu. Urusan Cop keluar negara Turki amat mudah. Cuma peserta terpaksa makan asap lori disebabkan pusat imigresen Cilvegozu masih dalam pembinaan dan pejabat sementara ialah sebuah kaunter yang terletak di tengah-tengah jalan keluar masuk.

Apapun urusan tetap cepat dan lancar di Imigresen Turki. Masalahnya masih pada bas..xtahulah apa problemnya lagi yang menyebabkan tersangkut di pintu keluar Turki untuk masuk ke Bab Al-Hawa (Border Syria) hampir 1 jam setengah.

Sebelum itu kami solat Jumaat di Masjid Cilvegozu yang dibina pada tahun 1980. (Terpaksa solat disitu kerana tunggu pejabat untuk urusan cop keluar bas tutup. Buka selepas solat Jumaat. Tapi yang peliknya, pejabat tu tutup 2 jam sebelum azan zohor tengahari tue. Urusan di sempadan Syria agak lancar dan kami selamat masuk ke Syria jam 4.00 petang.

Ke Halab atau terus ke Hama..
Setelah tiba di Bab Hawa, Zaid memberitahu Abu Udai bahawa peserta semua nak ke Halab. Apa lagi, mengamuklah orang tua tue. Sudahlah lewat. Jam 4.00 petang. kalau ke Halab dari Bab Hawa makan masa 40 minit. Duduk di Halab 2 jam sudah pukul 7 malam. Halab ke Dimasyq 4 jam.

Dimasyq ke Sempadan Syria-Jordan 1 jam 15 minit. Urusan di sempadan mahu makan masa 2-3jam. Dari Border ke Amman sejam dan Amman ke Irbid sejam...hitung-hitung dalam 4.00 pagi sampai di Amman..(mana tak mengamuk orang tua tu mintak ke Halab).

Kalau tak pergi Halab sure boleh sampai dalam jam 1 pagi di Amman. Apapun aku dan Zaid tetap berkeras nak ke Halab petang tue sebab taukey syarikat bas dah janji untuk beri satu lokasi lawatan sebagai hadiah untuk kami. Abu Udai berkeras tak nak pergi.

Kebetulan aku ada simkad Areeba (Line Syria) terus aku call Abu Qusay (Tauke Syarikat Bas) di Jordan dan minta sangat dapat ke Halab dan minta dia cakap dengan Abu Udai. Akhirnya Abu Udai terpaksa akur. Bos syarikat mintak bawa kami ke Halab. Aku dan zaid gembira. Abu Udai cukup marah tapi terpaksa redha

Kami sampai di Halab jam 5.30 petang, Perjanjian hanya 1 jam 30 minit di Halab. Hari tue Jumaat, tempat-tempat shopping semua tutup. So, semua peserta ke Bab Faraj untuk makan sahaja..(dalam hati aku: kalau tahu begini jadinya..baik xpayah ke Halab). Apapun semua Allah dah aturkan, sebelum 7.00 malam semua peserta lelaki sudah ada di bas. Tapi aku ngan Zaid terpaksa tunggu peserta akhwat yang selesai lewat makan.

7.20 kami sampai di bas. Abu Udai dah hot. Berlaku sedikit pertengkaran antara Abu Udai dan Zaid. Namun dapat disejukkan cepat. Sejak aku bersahabat dengan Zaid, jarang sungguh aku tengok Zaid marah. Boleh kata kali pertama depan mata aku Zaid 'naik hot' dan bertengkar ngan Abu Udai. Maybe dah tensen sangat ngan perangai Abu Udai. Aku pun hot sangat dengan perangai dia, takut naik kaki saja.! Papepun petang tue aku cuba sabarkan diri banyak-banyak. Alhamdulillah Allah berikan nikmatnya itu.

Sepanjang perjalanan ke Dimasyq aku tak boleh lelap. Sekali lelap masuk ke jalan lain pulak. Kekadang sahaja bila sampai jalan lurus tanpa perlu ke kiri ke kanan aku curi-curi lelap sekejap.

Kami selamat sampai Dimasyq jam 12.00 malam. Bas terus bergerak menuju Naseeb di sempadan Syria-Jordan. Abu Udai berhenti rehat di Kiswah untuk isi minyak dan membeli makanan ringan. 1.30 pagi Tiba di Border Syria. Urusan amat pantas di Syria. Begitu juga di Jordan. 3.00 pagi semua urusan selesai. Peserta solat Jamak Takhir di Masjid Imigresen Jaaber..

Sabtu 16 Jun

4.30 pagi : Tiba di Amman

5.30 pagi : Tiba di Irbid


Alhamdulillah..akhirnya xpdc Turkey dapat berjalan dengan baik. Aku berharap semua peserta dapat menimba pengalaman dan ilmu sepanjang rehlah yang telah berlalu. Itulah target utama rehlah diadakan. Kita berjalan, kita menambah thaqofah dan ilmu, iman boleh ditingkatkan.

Aku berharap semua peserta dapat memaafkan kesalahan aku sepanjang bersama mereka di bumi Turki. Bukan senang nak senang.


9 komen:

Da' gReaT said...

bestnyer p air terjun... tinggi betul =)

loveujordan said...

salam,

Nak kelakar pulak.."nasib baik tak naik kaki "..mak oii..garang nya...

memang kalau driver banyak songel , perjalanan pun jadi 'panas'.

Anyhow, bestnya Turkey trip ni, yang tak pergi pun dah rasa best.. :)

guli guling said...

subhanallah,cantik nye pemandangan...tp,tkezut tengok tinggi melangit ust hazimin duduk...atas gunung ane tu...tak gayat ke...hehehhe

Muhamad Hazimin Sulaiman said...

To loveujordan..

memang hot betoi time tue..faham jelah perangai arab camana. Tapi tuela..manusia memang xleh nak buat perfect. Mesti ada something 'xbest'..papepun alhamdulillah..kami selamat pergi dan pulang. :)

Muhamad Hazimin Sulaiman said...

To Guli Guling,
memang cantik betul pemandangan atas bukit tue. Tempat tue namanya Sariyalan. Kawasan hutan pokok pine. Time winter penuh salji kawasan nie..ramai yang main ski kat gunung uludag bersebelahanya. Time spring ni sesuai untuk pasangan pengantin baru berbulan madu. =)

>>faez said...

ek elleh,ingat ktorg dak prpn xtau ke reasons di sbalik trip ke air terjun korg tu??!!haha..mau gelak guling2 jua di cni..neway,kte xkn bukak cter korg tu kat cni..ngeh3..hanya org yg tau je boley gelak evil..btol x abg jimin??

Anonymous said...

salam..thanks for d'great trip n all d'best for future trips by ur agency...so many sweet n unforgettable memories..papepun insya-Allah kt doakan semoga tiada yg sia2 dlm turkey xpdc ni...nway nk tanya, bleh tlg sbutkn 17/81 negeri yg d'lalui ms xpdc?..all d'best n don't forget to inform latest trip..ganbatte ;D

Muhamad Hazimin Sulaiman said...

negeri-negeri yang telah dilalui sepanjang trip turki baru-baru ni berjumlah 15 sahaja..iaitu

1. Hatay (negeri Antakya)
2. Adana
3. Nigde
(perjalanan ke Konya dan Ankara ke Adana)
4. Aksaray
(perjalanan ke Ankara)
5. Bolu
(perjalanan Ankara-Istanbul)
6. Duzce
(perjalanan Ankara-Istanbul)
7. Sakarya
(perjalanan Ankara-Istanbul)
8. Kocaeli
(perjalanan Ankara-Istanbul)
9. Istanbul
10. Yalova (perjalanan ke Bursa)
11. Bursa
12. Bilecik
(perjalanan Bursa-Ankara)
13. Eskisehir
(perjalanan Bursa-Ankara)
14. Konya
15. Ankara

Pada asalnya 17..tetapi 2 negeri yang sepatutnya dilalui dari Adana ke Konya iaitu Icel (Mersin) dan Karaman kita tidak lalui kerana saya ambil keputusan untuk ambil jalan highway Adana berakhir ke Pozanti, kemudian terus ke Ulukislar dan dari situ ke Eregli kemudian terus ke Konya. Kiranya ada dua pilihan jalan untuk ke Konya pada ketika itu..

Muhamad Hazimin Sulaiman said...

To >>faez<<

..Diam kalau dah tahu..:) cuma peserta yang dapat g ke air terjun tue dapat pengalaman naik Dolmus (van awam) dan dapat ke Harbiye (kawasan hutan yang cukup menawan) huhu. Dan time balik tue semua dapat dengar atas dolmus laku popluar Turkey bertajuk Didou Nana..(semua tunjuk teror lak nyanyi time tue...[alasan nak sedapkan hati]..:)