Sunday, September 16, 2007

50 kali akhirnya...


13 September yang lalu aku ditakdirkan menjejaki kota Petra untuk kali ke-50.. Alhamdulillah..akhirnya 'Jublee Emas' aku sambut di hari menjelang 1 Ramadhan.

Kali ke-50 ke Petra aku mengiringi rombongan pegawai YAKIN dari Kelantan yang melakukan lawatan kerja dan ziarah di Jordan.

22 September aku akan kembali ke tanahair..sebelum meninggalkan bumi Jordan aku akan menulis sesuatu mengenai Petra. Kenangan dan kajian sepanjang aku bersamanya..1001 kisah, pengetahuan dan ilmu mengenai PETRA.

16 komen:

nurazzah8 said...

Salam Ramadhan,
semoga sejahtera hendaknya berpuasa di perantauan. Dah nak balik ya, for good? wahhhh...dah 50 kali ke Petra??? ini nak lawan siapa tuh? yg daki gunung kinabalu 50 kali jugak sempena menyambut 50 tahun kemerdekaan... hurm tak ingat nama dia... kita hazimin pun boleh hantar berita nih ke newspaper kat Malaysia... sure gempak jugak...hehehe...bayang kan tajuk akhbar.. "Anak Malaysia melawat Petra kali ke-50 sempena 50 tahun merdeka"

zal said...

Ramadhan Kareem....

wah, dah 50 kali!!! baru jer bercadang nak visit Petra for the first time next year. Dah nak balik for good ke? ke balik bercuti saja?

hazimin said...

salam makcik azzah..
xda niat nak lawan sesiapa. hehe dr mula sampai Petra mmg niat nak mengkaji abis ttg petra kemudian bila dah selalu g sendiri2 Petra, bila ada tetamu dr ke Mu'tah..dr mesia ke, mesir ke, ukren ke, uk ke, korea ke sy dimintak tlng bawa dorang jalan2..tue yg jadi bnyk kali ke situ.. kebetulan je semua tue..tp bila dok ingat2 semula..dan apa yg tertulis dalam catatan sy..genaplah sudah 50 kali..

alkisahnya...

hazimin said...

zal,
nnt nk dtg jordan boleh sy bg number kawan sy untuk tlng bawa jalan2 sini especially Petra..

SoFie NuR said...

mak oii...jubli emas melawat Petra..?!! fuh...sakannye...huhu..mesti dah lali ngan bau2 unta n najis2nye kan...ehmm...pak guard n unta,kuda n keldao kat petra tu mesti dah kenal..hehe

hazimin said...

sofie,
hihi..50kali sejak 7 Feb 2001..:) hehe sy xkenai dorang..xtaula kalau dorang kenai sy..cuma dpt bnyk member kat sana. tp lama2 dorang pun berhijrah dr petra tu..ada yg g masuk askar, ada yg g jadi tourist guide kat tempat lain dan ada yg bisnes khemah kat wadi rum..

guli guling said...

heheh lucu pun ade bace komen2 yang lain :) nasib baik la tak kuar tajuk paper cam yang komen 1st tu,kalo tak mkin glame la ye :p dasat gak kan,sakan bjalan,ni baru petra,tempat2 lain ntah bape puluh kali ntah la :) ape2 pun thniah,tak sabar nak ce cite 1001 kisah,pengetahuan dan ilmu mngenai petra...

hazimin said...

guli guling,
sbar ya menanti entry ttg Petra :) tmpt2 lain tak kira dalam catatan..tp maybe kalau deadsea dah nak dekat ulangtahun ke 100..hihihi...

guli guling said...

mak ai nak dekat 100x ke laut mati...dasyat sungguh btamu kat laut mati tu :p hehhe

hazimin said...

guli guling,
xlah..gurau je tue..hehe

nurazzah8 said...

salam hazimin, makcik serius nih... (ewah..bygkan dgn muka serius!).. nanti kalau ada masa makcik nak tulis dan try hantar kat paper (ala skrg nih kan senang, hantar berita pakai emel je...) tapi kena ada butiran terperinci mengenai diri penghuni Sahara dulu, ...

Salam Dari Dimasyq said...

tahniah!!tahniah!!anak malaysia yg pertama mencipta nama di jordan ke kota petra sebanyak 50kali..semoga blog penghuni sahara penuh dgn kisah2 sejarah yg lain lg..i`allah..

Muhamad Hazimin Sulaiman said...

makcik azzah..
hihi..serius betul makcik..nntla bagi cukup 100 dulu..hihi (hrp2 xsmpaila 100, jadi xdapatla mkck menulis) hihi

Muhamad Hazimin Sulaiman said...

akh mizi,
insyaAllah..diizankan Allah akan terus menulis disini..

asma said...

hahahah...lawak gilos.smgt nye ummi..kui2 apelagik..anta jekla kt paper=p

WWG said...

Hi good photos, good music and good blog !!
Look from Quebec Canada
http://www.wwg1.com

WWG :)