Friday, May 28, 2010

As-Salt & Makam Anak Nabi Yaakub a.s

30 minit perjalanan dari pusat bandar Amman akan membawa anda menuju ke bandar Al-Salt yang banyak meninggalkan kesan sejarah zaman pemerintahan kerajaan Uthmaniyyah. Kota As-Salt satu ketika dahulu menjadi laluan dagangan utama di bahagian Barat Laut yang menuju ke Nablus, Nazareth dan pesisiran Mediteranean.

Tinggalan sejarah yang terdapat di
As-Salt antaranya; kota pertahanan kurun ke-13 yang dibina oleh Sultan Abdul Malik al-Mua’zzam pemerintah Kerajaan Mamluk yang berpusat di Mesir. Kota tersebut musnah akibat serangan Mongul pada tahun 1260 dan di bina semula oleh pemerintah Mamluk. 6 kurun selepas itu, iaitu pada tahun 1840 kota ini telah dimusnahkan. Tapak kota tersebut ialah tapak masjid besar yang terdapat di pekan As-Salt ketika ini.

Pengembara Arab Abu Al-Fida telah melawat kota ini pada
kurun ke-13 dan beliau menyatakan kawasan ini merupakan pekan kecil yang mewah, terdapat binaan kota dan dipenuhi oleh ladang-ladang tanaman.

Pengembaraan Swiss Johann Ludwig Buchard yang menjumpai Petra pada tahun 1819 menyatakan
di kawasan As-Salt terdapat 200 keluarga orang Islam dan 80 keluarga beragama Kristian menghuni disitu. Sehingga ke hari ini masih kelihatan kesan-kesan tinggalan kerajaan Uthmaniyyah di bandar As-Salt. Salah satu bangunan lama Uthmaniyyah telah dijadikan Muzium Arkeologi As-Salt.

As-Salt di wilayah Balqa', Jordan

Bandar As-Salt bukan sahaja menjadi laluan dan persinggahan Bani Adam selepas kedatangan Rasulullah S.A.W malah catatan sejarah telah menyatakan kawasan ini turut menjadi laluan para nabi dan rasul terdahulu. Di As-Salt terdapat Makam Nabi Ayub a.s, Makam Nabi Yusha bin Nun a.s, Makam Jadur dan Asyir (anak Nabi Yaakub a.s) dan Makam Maisarah bin Masruq merupakan sahabat Rasulullah S.A.W.

Makam-makam tersebut hanyalah tempat mereka berhenti atau bermukim.
Tiada sumber sahih menyatakan ia adalah kubur terdapatnya jasad. Asyir dan Jadur anak Nabi Yaakub a.s Nabi Yaakub a.s diutuskan kepada kaum Kana’an di antara tahun 1837 hingga 1290 sebelum masihi.

Yaakub a.s merupakan
anak Nabi Ishak dan cucu kepada Nabi Ibrahim a.s. Nabi Yaakub a.s mempunyai 4 orang isteri. Dua dari isterinya adalah saudara seibu sebapa yang bernama Laiah dan Rahil. Pada waktu itu belum ada larangan memperisterikan dua orang perempuan yang seibu sebapa.

Firman Allah di dalam Surah An-Nisa’ ayat 23:

“Diharamkan kepadamu mengahwini dua orang perempuan yang bersaudara (seayah seibu) kecuali pada masa silam”

Laiah dan Rahil mempunyai 2 orang hamba sahaya yang bernama Zulfa dan Balhah. Kedua-duanya berkahwin dengan Nabi Yaakub a.s. Daripada perkahwinan dengan keempat-empat isterinya, Nabi Yaakub a.s telah dikurniakan 12 orang anak:

(Anak Yaakub a.s dengan Laiah)

01. Rabin

02. Syam’un
03. Lawi

04. Yahuza

05. Yasakir

06. Zebulon

(Anak Yaakub a.s dengan Rahil)

07. Yusof

08. Bunyami


(Anak Yaakub a.s dengan Zulfa)
09. Daan
10. Naftali


(Anak Yaakub a.s dengan Balhah)
11. Jad

12. Asyer


Ke semua mereka disebut sebagai Al-Asbaath ertinya kabilah-kabilah Bani Israel, kerana masing-masing mempunyai
keturunan yang banyak.

Makam Jad atau disebut Jadur terletak di bandar As-Salt manakala Makam Asyer atau disebut Hasyer terletak sebuah bukit rendah di dalam perjalanan dari As-Salt ke Wadi Syuaib.

0 komen: